facebook twitter youtube rss 2

A la xarxa

Logo de la coalició PSM-IV


Segeix-nos al FacebookBlogosfera PSMVisitants

Enllaços

Blogs del PSM
- Biel Barceló
- Francesc Morell
- Joan Francesc Canyelles
- PSM de Palma
- PSM Llucmajor
- PSM Pollença
- PSM Sóller
Blogs inquers
- Andreu Caballero
- Antoni Alorda
- Antoni Rodríguez
Entitats
- Blogosfera PSM
- IncaCultura.cat
Mitjans de comunicació
- Diari d'Inca
- Es Marger

El PSM d'Inca es marca com a fita recuperar la possessió de Son Bordils.

psminca | 05 Juliol, 2008 21:18

La coalició Bloc per Inca organitzà una marxa reivindicativa fins a Son Bordils i manifestaren que seguiran lluitant per tal que aquest patrimoni es recuperi tot hi la passivitat de l’equip de govern del PP.

 

son bordils

 

Prop de 50 persones participaren dissabte passat de la marxa reivindicativa, organitzada pel BLOC per Inca (PSM –Alternativa), sota el lema “Salem Son Bordils”. El motiu d’aquesta marxa reinvindicativa era mostrar de primera mà l’estat en que es troba aquesta possessió. Així, els participants, pogueren observar com gran part de la teulada es troba enfonsada i que l’estat en que es troba tot el conjunt es llastimós.

Els participants acudiren amb tren des de l’estació de l’Enllaç i després es traslladaren a peu fins a la finca de Son Bordils. A marxa participaren els regidors del BLOC, Antoni Rodríguez i Andreu Caballero, el diputat del BLOC – PSM Antoni Alorda i la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Xisca Vives.

Allà mateix, Antoni Alorda feu un resum de les accions que el partit ha dut a terme els darrers anys. A més, explicà que el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha enviat una carta al batle d’Inca per demanar-li explicacions per la manca d’interès del consistori cap a aquesta possessió, que està catalogada.

També hi assistí Bernat Amengual, exregidor del PSM i fill del darrer amo de la possessió des del anys 50 fins el 1978. Amengual recorda una mica com funcionava l’explotació agrícola i com eren aquestes cases, el seu funcionament, les dependències, la bodega ...

Cal recordar que Bordils de Girona en tenim notícia des de fa uns set cents anys, quan donaren suport a Pere el Ceremoniós i assoliren molta rellevància a Inca. Entre el s. XIV i XV basteixen la finca de Son Bordils, la seva Casa a Palma és avui l'arxiu municipal: Can Bordils. Aquí, des de sempre, va tenir molta importància la vinya i, de fet, les Cases tenen un dels cellers més impressionants d'Inca, que és tant com dir de Mallorca. No oblidem que Inca era una potència vinícola i Son Bordils era, al s. XIX, la finca més gran del municipi.


Els anys 20, Domingo Alzina, el batle liberal, compra la finca i els anys cinquanta passa a la seva filla Antònia. Emperò va morir sense descendència i va deixar la seva herència el seu patrimoni destinat a fer misses i obres de misericòrdia per obtenir la vida eterna, mentre que la finca de Son Bordils, unes 160 quarterades (1980), a crear una Fundació amb el seu nom: la fundació Alzina, amb la finalitat de bastir una residència per a gent gran.

Categoria: Sortides reivindicatives. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Amb suport per a Gravatars