facebook twitter youtube rss 2

A la xarxa

Logo de la coalició PSM-IV


Segeix-nos al FacebookBlogosfera PSMVisitants

Enllaços

Blogs del PSM
- Biel Barceló
- Francesc Morell
- Joan Francesc Canyelles
- PSM de Palma
- PSM Llucmajor
- PSM Pollença
- PSM Sóller
Blogs inquers
- Andreu Caballero
- Antoni Alorda
- Antoni Rodríguez
Entitats
- Blogosfera PSM
- IncaCultura.cat
Mitjans de comunicació
- Diari d'Inca
- Es Marger

Trobades en el tercer espai

psminca | 04 Gener, 2007 19:33

Article publicat avui al diari Última Hora per Antoni Alorda, de can Marrai, diputat inquer i portaveu del PSM al Consell de Mallorca.

Periòdicament, s’obrin debats sobre com simplificar els espais polítics. Fer l’esforç de compatibilitzar bagatges ideològics, prioritzant allò que acosta i singularitza a fi de crear espais de cooperació, sense descartar el profit electoral. Sona interessant. Convenient. Sempre que sigui sincer i no una mise en scène preelectoral.

A Mallorca, al tàndem bàsic esquerra-dreta, s’hi afegeix el de les afirmacions sobiranistes. Tot i les veus, insistents i caparrudes, de què el nacionalisme illenc no té espai, hi ha uns ciutadans (encara més caparruts que els analistes) que s’han cuidat d’aclarir que sí en té; sense haver-se de refugiar en temptadores posicions extraparlamentàries. Això no obstant, és ben raonable cercar fórmules per trencar l’hegemonia dels dos grans partits espanyols i erigir un partit de majories socials.

Tanmateix, a la mala salut de ferro que té, arreu del món, la dualitat dreta-esquerra, amb enormes, i creixents, diferències socials (a nivell local i a nivell planetari), s’hi sumen, a la Mallorca d’avui, altres posicionaments clau. Com ara la bel·ligerància anticatalanista del PP. O el pes crucial de l’ecologisme, fins al punt que el nacionalisme progressista l’ha incorporat en l’inventari de les senyes d’identitat i el sent com un compromís irrenunciable. O la reacció, ineludible, davant la impunitat i la manca de resposta política als casos de corrupció.

Tot plegat recomana l’acostament de l’esquerra sobiranista, per no tudar energies decisives. Si quan un rema, l’altre voga, fa més mal avançar. Alhora que fa insatisfactòria una opció que es conformés amb un nacionalisme de manual, indiferent respecte dels aliats futurs. No en parlem de decantar-se sospesant només l’oferta de càrrecs. Cal banyar-se. La simple ambigüitat dilapidaria bona part del valor afegit, indiscutible, que aporta un cert nacionalisme a la dignitat i al caràcter de la vida política del país. Alguna cosa ha de quedar a Mallorca que no estigui venal.

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1.  
  2. 1. jaume  |  05-01-2007 a les 14:10

    El problema és que el Bloc suposa un desplaçament cap a "l'esquerra alternativa" que probablement els votants del PSM, situats majoritàriament al centre-esquerra segons les enquestes sociològiques, no acabin de entendre. Pareix que no hem après rés de l'experiència i aquest argument a la contra de treure al PP a tota costa pot passar factura. No és una campanya en positiu que diguem.

Amb suport per a Gravatars